Kost och foder

Vad ska hunden äta?


Det finns förmodligen lika många uppfattningar om hundfoder som det finns hundägare.

Ska man välja torrfoder, BARF, fryst färskfoder, laga egen hundmat, låta hunden äta rester från vårt bord?


Det finns en uppsjö av olika fabrikanter som erbjuder färdig hundmat i olika prisklasser och förstås av varierande kvalitet. Med andra ord är det svårt att välja och också svårt att veta om något foder är bättre än något annat.


Ett fåtal hundar klarar att äta torrfoder ett helt liv och samtidigt bibehålla optimal hälsa. Många får till och med stora problem pga just torrfoder.  Det kan t.ex. handla om hudproblem som klåda och utslag,  återkommande infektioner, allergisymtom,  problem med mage-, tarm, leder, päls, tänder etc. Och för många hundar är övergången från torrfoder till färsk mat vad som krävs för att de ska bli fria från sina problem.


Den som har möjlighet och ork skaffar en stor frys och åker till slakteriet och införskaffar köttrester, inälvor såsom lunga, lever, vom, hjärta, halsar och köttiga ben (BARF). Vissa väljer att även komplettera med frukt och grönsaker, men de flesta som råfodrar verkar i alla fall vara överens om att spannmål inte är något som en hund behöver.


Jag hör ofta hussar och mattar som undviker just färsk mat på grund av att de tänker att det är svårt och krångligt att sätta sig in i vad hunden har för näringsbehov, plus att de är rädda fölr att göra fel. Men idag är det tvärtom ganska lätt att utfodra sin hund med bra mat. För den som  inte vill eller har möjlighet att själv fixa maten så erbjuder flertalet fabrikanter färdig fryst obehandlad mat. Man tar helt enkelt bara ut en lagom stor förpackning ur frysen, tinar upp och serverar! Enkelt!


Rå mat är heller inte dyrare än ett torrfoder av så kallat  "bra kvalitet".

Rasmus är nöjd med sitt stora tuggben.

Han får dels en stunds trevlig avkopplande sysselsättning, men även rensade tänder. som bonus


Vad ska katten äta?


När det gäller katter så är urvalet på färsk färdig mat inte lika stort. Katter är ju oftast lite större finsmakare än vad hunden är och brukar därför inte vara helt nöjd med att äta samma mat som hunden. Så länge det inte är rent kött kanske då. Och det är precis det som en katt behöver. Kött! Utan aminosyran taurin, som finns i kött, så klarar sig inte katten. De flesta torrfoder till katt innehåller stora mängder spannmål, något som en katt inte behöver. Det börjar dock att dyka upp rå anpassad mat även till katter. Se i länklistan intill.


En katt som har möjlighet att gå ut och fånga sin egen mat mår troligen allra bäst. En av katterna som bor här, som kommit hit som vildkatt, föredrar att i princip alltid fånga sin egen mat framför det som serveras här och hon har den absolut finaste pälsen, är i väldigt god form och har aldrig varit sjuk.

Färskare blir det inte! 

Mamma Lisbeth har tagit in en sork till
sina små och Sonja 7 veckor verkar gilla det.

Länkar om kost, näringslära och foder


BARF i Focus

Om Biologisk Anpassad Rå Föda (BARF) för hund, katt och iller.


BARF World

En amerikansk sida om BARF.


Nordic Hundfoder

Ett svenskt fryst färskfoder gjort på svenska råvaror.


Vom & Hundemat

Ett norskt fryst färskfoder gjort på norska råvaror.


MUSH Vaisto (BARF-foder)

Ett finsk fryst färskfoder gjort på finska, svenska och norska råvaror.


Bravo Hundfoder

Ett svenskt fryst färskfoder gjort på svenska råvaror.


Klass

Ett svenskt fryst färskfoder gjort på svenska råvaror


Is pet food actually POISONING our dogs?

En artikel från 2010 i Daily Mails nätupplaga